Kulttuuritori

Tuula Koivisto

Humanisti ja taiteilija

Ei tarvita aina syvällisiä taideopintoja tai suoritettuja tutkintoja tullakseen tuotteliaaksi taiteilijaksi. Riittää monasti sisäinen hehku ja rohkeus pistää tunteensa näkyville. Näitä ominaisuuksia ei kaikilta löydy, vaikka todellisuudessa kykyjä olisikin. Tuula Koivisto uskaltaa ja haluaa näyttää, mitä taiteilijan sielussa liikkuu. Syntyy monipuolista taidetta maalauksia, runoja, persoonallisia pipoja ja kuvia, jotka ovat juuri sitä elämää, mitä Tuula on elänyt ja elää. Aiheeksi ja inspiraatioksi riittää, kun aamulla aurinko nousee tai kukka puhkeaa kukkaan. Siinä on jo ihmettä ja aihetta kerraksi.

Tuula asustelee ja työskentelee Nastolassa Nordbergintiellä, josta voi käydä ostamasssa itselle jotain kaunista tai ystäville tuliaisia ja lahjoja. Varmasti löytyy jotain persoonallista ja uniikkia.

Tuula on kultuuripersoona, jos kuka. Läheisiä porukoita ovat Nastolan Taideyhdistys ja Nastolan Säkenet. Ne ovat juuri sellaisia tahoja, joissa kulttuuri kukoistaa ja jäsenet viihtyy.

Tuula toivottaakin Nastolan taiteilijoita ja kirjoittajia mukaan toimintaan. Kaikki sopii mukaan.

Uudenkylän Asevarikko 2 räjähti 14.8.1965 kello 5.25

 

Kari Kivi kertoo:

”Kun saavuimme lähelle varikkoa, ns. Heikkilän mutkiin, ajoneuvot pysäytettiin. Syynä oli tietä tukkivat kivet ja maamassat. Purkauduimme autoista ja järjestäydyimme ketjuun tien suuntaisesti. Tehtävänämme oli estää ketään pääsemästä ketjumme sisäpuolelle. Paikka oli kuin sodan jäljiltä. Varikon keskustasta kuului edelleen räjähdyksiä ja ilmassa kuului lentävien sirpaleiden ja kivien viuhahduksia. Miesketjumme käskettiin edetä varikkoa kohti. Etenemismaasto oli jyrkähköä rinnettä. Etenimme ja samalla otimme suojaa tukkipuun kokoista katkenneista puuntyngistä sekä maastossa olevista kivistä.”

Lue koko kertomus tästä.

Moraalinvartija

Juhani Sillanmäki

 

Moraalinvartija on sarja elävään elämään kantaaottavia kirjoituksia.

Niiden takaa paljastuu eräs tapa elää tätä elämää. Elää sitä ihmisenä ihmisten suuressa joukossa. Nämä ajatukset on minun pitänyt pukea sanoiksi, kukin vuorollaan. Eihän ihminen eliölajina ole muuttunut, vaikka maailma ympärillämme on jatkuvan muutoksen kohteena.

Miten ihminen eläessään kehittyy, voisiko sanoa, että jalostuu, on toinen kysymys. Perintötekijät, koulutus, avioliitto, työelämä ja monet muut tekijät ovat tässä työssä mukana. Unohtamatta itse ihmistä, joka on tämän kaiken kohteena, ja hänen haluaan kehittyä toiset huomioon ottavana yksilönä. Missä vaiheessa tuo kehitys onkaan, kyllä se meille paljastuu päivittäin. Samat sanat voivat sanoa meidän lähimmäisemme, etenkin jos satumme olemaan ns. hankala tyyppi.

Näiden ajatusten julkituontia parantaa, tunnetun moraalinvartijan Kalevi Laalon, ansiokas kuvitus. Katsokaa tarkkaan, silloin ehkä ”porsaanreikäkin” paljastuu lukijalle. Sen löytyminen on lainlaatijoiden jatkuva päänsärky, vaikka me tavalliset tallaajat emme huomaisi mitään.

 

Kalevi alias Kerberos

Tunnethan Kalevi "Kalso" Laalon, Kerberoksena tunnetun. Kalevi on maan mainio pilapiirtäjä, jonka kynä on ikuistanut monet maamme isot tapahtumat, mutta repertuaari on riittänyt myös monen pienen, mutta sitäkin mielenkiintoisamman aiheen piirtämiseen.

Kalevi on Kirvun poikia, mutta asunut jo pitkään Nastolassa. Nastolaan Kalevin toi 1973 Asko-konserni, jossa tehtäviin kuului tiedottaminen. Reviiri oli laaja, myös Nastolan Uponor kuului vastuualueeseen. Hommat oli hallussa, olihan tiedotusopin opinnot antaneet vahvan pohjan.

Pilapiirrosten tielle Kalevi joutui pikku hiljaa, kun kuvia rupesi syntymään lehtiöiden nurkkiin. Ensimmäiset pilapiirrokset K. Laalo teki 60-luvun lopulla Kansan Lehteen. Kerberos-nimimerkki syntyi 1970-luvulla, jolloin Kalevi piirsi mm. Uusi Maailma -lehteen.

Yrittäjä Kalevista tuli 1984 ja Kerberoksen kuvat sekä Kalevi Laalon tekstit rupesivat näkymään laajalti Sumessa. Etelä-Suomen Sanomiin Kerberos alkoi piirtää 1993 ja myöhemmin säännöllisesti myös Satakunnan Kansaan.

Laalon Kalevi on hyvä tyyppi ja laaja-alainen mies. On syntynyt lukuisia yritys- ja ammattilehtiä piirtäjän, taittajan ja kirjoittajan ominaisuudessa. Myöskään yrityshistoriat, Kerberos-kirjat ja muut käsikirjoitukset eivät ole vieraita. Kalevi on myös musiikkimiehiä, ja lentopallokin pysyy hyvin hyppysissä.

On hienoa, että Nastolasta löytyy tällaistakin huippuosaamista.

Juhani Sillanmäestä muotokuva

Rakokiven koululla vietettiin 5.10.2014 mieliinpainuva iltapäivä kulttuurin merkeissä. Juhani Sillanmäki oli koonnut tutun poikaporukan esittämään kokoelman tuttuja lauluja ja Juhani itse esitti jopa 15 eri runoa, niin omia kuin myös monien tunnettujen suomalaisten runontaitajien teoksia. On todella hienoa, kun meillä täällä Nastolassa löytyy tuollainen taitaja, jolla on virtaa, tunnetta ja eläytymiskykyä esittämiinsä teoksiin.

Kuin pisteenä i:n päälle lopuksi Juhani Honkanen paljasti toisesta Juhanista eli Sillanmäestä maalaamansa muotokuvan. Todella onnistuneesta taideteoksesta tulee hyvin esille Juhanin tuttuakin tutumpi olemus. Parhaimmat onnittelut niin taiteilijalle kuin myös mallina istuneelle Juhanille.

Juhanin kirjoittama "Matkalla huomiseen" on alla. Kannattaa tutustua tekstiin.

Kun klikkaat yllä olevaa banneria, saat nähdä, kuulla ja lukea tästä Nastolan kulttuurin ikonista. Pelimannien toiminta 40-vuoden ajan on tuonut meille hienoa sisältöä elämään, musiikkia ja viihdettä. Pelimannit itse ovat saaneet nauttia mukavasta harrastuksestaan, kiertää maailmaa ja esiintyä innostuneille yleisöille. On todella hienoa, että meillä on Nastolan Pelimannit.

Innostu laulusta

Nastolan Mieskuoro ry toimii paikallisena yhdistyksenä, jonka tarkoituksena on mieskuorolaulun vaaliminen paikkakunnalla. Mieskuoro ilahduttaa nastolalaisia, mutta sen laadukkaasta esiintymisestä ovat päässeet nauttimaan myös monet muut niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Mieskuoron varsinaiseksi jäseneksi voi liittyä kuka tahansa henkilö, jonka kuoron johtokunta hyväksyy.

Voit liittyä kuoroon tulemalla harjoituksiin. Voit liittyä kuoroon tulemalla harjoituksiin. Harjoitukset pidetään Luomaniemen toimintakeskuksessa keskiviikkoisin klo 18.00 - 20.30. Kuoronjohtaja Juha Korkeamäki pitää lyhyen koelaulutilaisuuden, jossa hän määrittelee äänialasi ja testaa musikaalisuutesi. Sinun ei tarvitse tuntea nuotteja eikä osata laulujen sanoja ulkoa. Tärkeintä on, että pystyt tuottamaan oikean sävelkorkeuden esim. pianon säestyksellä.

Tervetulon mukaan laulavaan porukkaan!

""""""""""""""""""""""""""""""""

Salpausselkä rakkaani

 

Siinä olet seissyt
ainakin 10000 vuotta,
sinua olen ihaillut
koko elämäni ajan.
Vihreä mäntyjesi vyö
kohtaa katseeni
kaikkina vuodenaikoina.
Keväisin koivujesi tuoksu
sekoittaa pääni.

 

Siellä mäntyjen keskellä
opettelin juoksemaan.
Pöllytin hiilimurskaa radallasi,
pian olisin uusi Paavo Nurmi.
Kevään siivittäessä askeleitani
kiersin tuulen lailla polkujasi.
Nautin huomassasi nuoruudestani,
elämä oli avoimena edessäni,
lähdin sitä kulkemaan.

 

Vuodet kuluivat nopeasti,
siinä sinä seisoit paikallasi,
ylvästä olemustasi nakerrettiin,
aloit tulla ryppyiseksi,
et ollut enää entisesi.
Jälkensä jättivät vuodet minuunkin
kulkiessani tietäni.
Vaikka ikäännyn
palaan yhä uudelleen luoksesi.

 

Kuljen viimeisiä polkujasi,
kehitys on vienyt niistä suurimman osan.
Kymmenet talot koreilevat kamarallasi,
poissa ovat viluvuokot ja korvasienet.
Taloja, teitä, sekamelskaa,
rakennuskaavoitusta sanovat viisaammat.
Nuorekasta Nastolaa on rakennettu
lähes kuusikymmentä vuotta,
enää en tahdo tuntea sinua rakkaani.

 

Juhani Sillanmäki